Monday, December 9, 2013

ops, tetaip pulak..

Bismillahirrahmanirrahim… Assalamualaikum w.b.t... good evening..hehe... lama x update blog.. n what am i do? berblogging di dalam kelas.. ops, sooorrrriiiiii siiirrr (angkat tgn)hehe.. hari ni penat sgt. kelas dr pg.. sabr awin sabar.. chaiyok3.. (buat pasukan sorak)hehe... xapa kan, adat belajar.. trust me, one day, u'll be miss this situation.. and of course, waktu tu InsyaAllah masuk alam pekerjaan.. memegang byk tanggungjwab pada masa tu... ops, awin ke taip ni? cam tipu je mcm tipu je...hehe.. masa mematangkan kita, dan pengalaman banyak mengajarkan kita.. yeaaahh, sy akui, mcm2 yg sy belajar kat sini.. sy yg dulu bukanlah yg sekarang.. eh, menyanyi pulak.. ok, be serius... dulu duduk dgn famili, skrng duduk dgn kwn2.. almost 1 year.. i have learn about friends, study, finance and love.. love? no lah.. kt sini sy x nak fkir pasal love2 nih.. put it a side..hehe.. ok, x leh tulis panjang2, nanti i dtg menaip lg.. hamboi, main ber'i' pulak... maaf menaip yg sy rasa x de faedah ni.. juz suka2 ja.. smoga Allah merahmati kita semua.. amiin..wassalam..

Sunday, December 1, 2013

Bantu saya..

Bismillahirrahmanirrahim… Assalamualaikum w.b.t...
Bersyukur masih bernafas lagi.. Alhamdulillah..
Hari ini tergerak rasa hati nak cakap pasal satu benda nih.. IKHTILAT.. hari ni saya rasa penat sgt dgn benda tu..

Saya dah penat sangat (erk repeat lgi). Penat berurusan dengan kaum Adam..dan kalau boleh x nak de urusan, tp saya x boleh sbb kita bukan hidup dengan satu jantina.. Manusia saling melengkapi. Astaghfirullah.. hati ni masih belum pulih..

Ya.memang ada kala Allah uji kita sampai kita terasa sangat-sangat penat. Tapi saya yakin saat itulah kita kuat sebenarnya.
 
Saya kengkadang takut gak nak tegur orang lain pasal ikhtilat ni sebab saya pun seringkali terjerumus dalam jurang ikhtilat tanpa sedar.. kaum Adam dan Hawa ni lain.. dan takan pernah sama pemikiran diorang..
 
dan SEBENARNYA..
 
saya sedang cuba bermujahadah menjaga hati
saya sedang dalam usaha menjaga iman
 
sebab
 
saya tahu banyak berurusan dengan kaum berlainan jantina ni dapat menggelapkan hati
saya takut iman saya goyah.
saya risau dengan syaitan yang sentiasa membuat panahan maut.
saya juga khuatir dengan fitnah akhir zaman..
dan saya malu ..saya malu dengan Penciptaku.
 
and that's why
kalau boleh saya taknak terlibat pun dengan masalah ikhtilat ni.
Tapi..
urusan dunia ini dan tugas saya akan turut meliputi golongan ikhwah..
saya lari nak pergi la mana punn.. jauh mana punn.
takan terlepas dari semua ni..
 
Fuhhh, jauh dari sudut hati,  saya ingin menjdi an'nisa yg solehah di akhir zaman ini (InsyaAllah)
betapa kerdilnya diri ini jika dibandingkan dengan muslimah2 yang lain.. :'(
 
Kadang2 sy benci dengan diri ini, erk, eh tidak, saya sayang diri saya,
saya benci dosa2 yang sy telah buat..
 
Sahabat, tegurlah diri ini andai tersilap langkah.. sy sgt lemah..
doakan juga agar saya dapat kurangkan urusan dengan kaum Adam..kerana saya takut tak mampu berfikir dengan rasional ketika berhadapan dengan diorang dan kerana lemahnya hati ini..
dan kalau boleh saya taknak langsung.. tegur dan tarik saya kalau saya jatuh dalam gaung ikhtilat yang dalam tuu.. sebab saya takut nanti kalau saya jatuh, saya dah tak mampu nak keluar dr gaung tersebut.. Nauzubillah.. wassalam..

Saturday, November 30, 2013

Lemah..

Bismillahirrahmanirrahim… Assalamualaikum w.b.t...
Ujian di dalam kehidupan kadang-kadang di luar dugaan hingga menyebabkan kita rasa terlalu lemah. Keadaan ini kadang-kadang menyebabkan terungkai keegoan di dalam diri kita hingga kita tersungkur di depan kebesaran dan keagungan Allah, menyedari hakikat kelemahan diri dan mula merasa perlunya pada bimbingan Ilahi. Ketika itu kita mulai mendaki anak-nak tangga untuk mendekati Allah SWT. Ini adalah salah satu pintu hidayah (ujian) untuk kita kembali merasa diri sebagai hamba dan melihat Allah sebagai Rabb. Sememangnya ujian di dalam kehidupan ini adalah medan tarbiyyah untuk kita mengenali diri dan merasai kebesaran dan keagungan Allah SWT. Ibnu Qayyim pernah menyebut "dijadikan kita (manusia) lemah supaya dengan kelemahan itu kita dapat meneropong kebesaran dan keagungan Allah SWT.


Orang yang bijak lebih suka ditimpa dengan ujian kesusahan dari ujian kesenangan kerana kesenangan lebih cenderung untuk menjadikan kita lupa diri manakala ujian kesusahan sering saja menyedarkan kita tentang kelemahan diri. Apabila hidup menjadi terlalu sukar kita mungkin terpaksa bersabar (kerana itu saja yang kita mampu buat) tetapi apabila hidup dilimpahi kekayaan dan diselimuti kemewahan tidak ada pula orang yang terpaksa bersyukur. Oleh kerana itu sahabat-sahabat Rasulullah SAW lebih takutkan ujian kemewahan dari ujian kemiskinan. Kesukaran dan kemiskinan hidup kadang-kadang menghidupkan kepekaan jiwa hinggakan kita lebih banyak memikirkan kepentingan orang lain dari kepentingan keperibadi menyebabkan kita membesar dengan jiwa masyarakat. Sedang kemewahan menjadikan kita manusia yang sibuk dengan keperluan dan kepentingan diri bahakan kadang-kadang menjadikan rakus walau terhadap harta dan kekayaan orang lain.Tu je kot. Wassalam. :')

Sunday, September 29, 2013

Jangan biarkan..

Bismillahirrahmanirrahim… Assalamualaikum w.b.t...

“Pernah juga terdetik di hati. Nak upload gambar sendiri. Sungguh, hati memberontak kata ‘ingin’.
Melihat muslimah lain, allahurabbi indahnya ciptaanMu ya Allah. MasyaAllah cantik-cantik semuanya!

Maka. Ambil keputusan untuk duduk sejenak, pejam mata. Monolog sendiri.

"Adakah apa yang aku buat Allah akan senang(redha)?"

"Pandangan Allah atau penghargaan manusia?"

"Mawar berduri sepatutnya menjaga duri-durinya. Duri dari di sentuh, kelopak dari di lihat, tangkai dari di cabut.."

Tersentap.Sahabat baik nasihat, “Awak, simpanlah kecantikkan tu untuk suami. Indah bukan jika pujian itu dari suami kita sendiri?”

Ye, kadang jari sengaja tak nak ikut kata iman, maka kejadian upload gambar sendiri pun terjadi.

Maaf.
Lalainya aku ya Allah..

Ya Allah,
Jangan biar aku tenggelam dengan pujian lautan manusia.

Jangan biar aku senang dengan dunia sampai lupa tujuan aku di cipta.

Jangan biar aku jauh dariMu ya Allah..

Jangan biarkan..”
 
 

Monday, June 24, 2013

Momento..

Assalamualaikum W.B.T.. hope all my friends and reader are in good condition.. InsyaAllah.. here, I wanna share about one of my program which is MAAL HIJRAH 1434H... sorry, little bit late.. eh, not little, verrrryyyyy late to share.. my post already stuck in post... and I forgot about it.. hehe... What are special of this program.. it because we have invite USTAZ DON... wah, first time to hear it live.. yeaahhh, he a good in sharing the knowledge.. here our momentoooooo...

opening..

he sat straight in front of me.. believe it or not..hehe
 
 
we are family... :)

Visiting To The Madrasah...


Assalamualaikum w.b.t... After a few months, I had come back. hihi... sorry for my blog.. pity for u that have owner like me.. so what, you have to...hehe... ok, what i wanna share huh? now, I’m counting my days for back to continue my next sem study.. Actually, I’m still lazy.. why? Because of ..errmm.. i don’t know...hehe.. ok, got the idea.. I wanna share about my activity on my last sem. That is VISITING TO THE MADRASAH “ZIARAH KE MADRASAH”..

So, what its motif? Ok, for me, there a lot of motif.. but, I just share that i know k n for my side of opinion/view.. sorry, I’m not good enough of knowledge to share it.. first, for me that study in environment that have a lot of challenge and temptation.. and some time, I fell down and sometimes I fail to face it.. Allah...but I know that every challenge and test have something which are very special for me.. InsyaAllah.. by visiting to madrasah, I feel so peaceful and I want to stay there.. Yes, I’m fall in love with that madrasah.. Its name is Madrasah Al-Jenderami..
And other view of me are I am learn something new? what that? let it be a secret.. hihi.. sorry.. for the person who want to learn more about Islam.. just go there.. I’m sure you will find it.. InsyaAllah.. ok, that all.. I don’t want to share more.. hehe.. Now, I wanna share a picture of it..

 

We find this in front of that village.. Ya Allah, what a vey beauty and i love to see this.... It hard to find this sign in our place right? so, when u see this, what in your mind? of course, you will see people in there are cover their aurat right? We see the beauty of Islam in there... and beauty of muslimah.. all are thery are cover their aurat..








You have came to the madrasah which are make I fall in love on this place..
 







Here are their materials for study..

The muslimeen.. taking their picture.. (feeling handsome)hehe
 
 
I were taking picture with my friends also, but it wil not post here... ;)
 
here are us...

ok, that all... wassalam.. ;)

Sunday, February 17, 2013

ala tomei2...hahaha

Bismillahirrahmanirrahim… Assalamualaikum w.b.t...

Saya ni memang jenis yang sukakan bebudak kecik dan baby....sungguh kalau tengok baby yang cute tu rasa geraam je nak cubit-cubit pipi dia..awww, rasa macam tak sabar nak ada baby sendiri...hehee...tapi yang tu lama lagilah kan, jauh lagi perjalanna tu... kat sini nak main dengan baby sape?? nampak mak ayah bawak baby pergi jalan-jalan, rasa geram nak ambil, tapi anak orang..hehee...

hari tu saya jalan balik dari kampus lepas tu tengok sepasang baby perempuan yang sangat comel...SubhanAllah sungguh comel kembar itu, rasanya tak sampai setahun lagi, muka dia dahla ala-ala mixed pakai baju sama lepas tu mak ayah dia bawak jalan-jalan, sorang dukung satu... comel!! saya senyum je dekat baby tu....mungkin saya ni ada naluri keibuan kot,(perasan)kahkahh... >_<

sampai satu tahap tu saya berangan nak dapat baby kembar, nanti boleh pakaikan baju sama...tapi tanggungjawab agak berat la kan, sorang nangis nak susu sorang lagi nangis jugak(ye ke? rasa2nya lah)....kalau nak jaga sorang diri memang penatlah kan terutama time diorang kecik-kecik...tapi kalau dapat suami bertanggungjawab suka jaga baby takde hal la kot... opssss...haha..

saya google beberapa gambar kembar yang sungguh comel..

gerammmm nak cubit-cubit pipi tu...awwwhhh...
ini lagi comelll...eyyyyy, geram jugak!!!rasa nak ambil peluk cium je bebudak ni, aishh...kenapa comel sangat???
ini sangat sweet....ini yang kita mahu....dari kecik kita ajar berkasih sayang..hehee...
 
i know i should stop sharing cute twin babies pictures....they are so cute... tp tak boleh tahan tengok baby yang cute, sungguh rasa geram...harap-harap bila besar pun mereka maintain cute, mak ayah kene ambil peranan didik anak-anak dengan betul sebab anak-anak ni ibarat kain putih kitalah yang mencorakkan mereka nak jadikan mereka ni macam mana....semoga jadi anak yang soleh dan solehah baru sejuk mata memandang..hehee..
 
please cute baby come to mama..hahaaa....ok saya dah merapu..thanks sudi baca :D wassalam...

Tuesday, January 29, 2013

One day at Ekspo Buku Islam..

Bismillahirrahmanirrahim… Assalamualaikum w.b.t...
hhoooollllaaa...hehe... I'm so happy when at home. I only leave a few days away at my home before I'm gonna back to continue my next sem.. erm, what I wanna share ow? ok.. I wanna share my activity when my friend and I went to the "EKSPO BUKU ISLAM"... oh my, when I going there, I feel I want to buy all books because it so CHEAP.. trust me, i'm not cheating k...hehe.. Actually it was unplanned program.. but, my friend had doing a documentary for their assigment..so, they invited me for joinned them.. of course I want.. why?? because I had meet IRMA HASMIE and an author of book, HILAL ASYRAF... and I had invited my Sarawak's friend also, Amiey...hehe..

here... the beauty n sweety Irma Hasmie... oh my, she so beauty.. n beside her was Hilal Asyraf
 

My Friend and I were take picture with Hilal Asyraf... n i got his book n his signature in that book..hehe.. thanks ustaz.. and I got take a picture with Irma Hasmie.. but, I'm sorry.. it will not post here...hehe...
 
So, we speed our time at there n after that, we went to Hasnaa's sister house... n we meet her nephew, Damia... she so cute... I think i'm miss her right now. I love baby.they so cute n small... hehe..
 
the cute Damia... miss her...huhu...
 
so, that all for today.. wassalam...


Sunday, January 20, 2013

what happen?? blur*

Bismillahirrahmanirrahim… Assalamualaikum w.b.t... wahh.. I would like to share something in my blog, but there problem that I don't know why I can't upload a picture.. erm, maybe later or tomorrow I'll be try again..hehe.. chaiyok3.. so, for today, I can't post my story yet... sorry.. bye.. wassalam...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...