Sunday, December 14, 2014

Jangan hubungi saya!!

Bismillahirrahmanirrahim… Assalamualaikum w.b.t...



"Couple islamik tidak pernah wujud dalam islam. Matlamat tidak menghalalkan cara.
Couple islamik hanyalah selepas melafazkan sakinah yang mulia iaitu ijab dan kabul.
Sy ingin berkongsi secara ringkas satu kisah benar,
seorang perempuan ini telah ' dicop' oleh seorang lelaki, dan tempoh perkenalan mereka selama 7 tahun. Dalam tempoh itu si lelaki meminta untuk berhubung dengan si perempuan itu 4bulan sekali. Tetapi perempuan itu tidak bersetuju dan menjawab, " Kalau kamu tidak mendengar berita saya meninggal dunia, maknanya saya sihat." Subhanallah.. Lihatlah betapa si perempuan ini amat menjaga perhubungan itu. Dalam tempoh 7 tahun hanya 3 kali mereka berhubung. Itulah natijahnya jika Allah sebagai penyantar utama dalam perhubungan itu.
Dan paling terkesan apabila si perempuan ini berkata,
" Kalau sekarang kita sering menghubungi sesama kita. Apakah nasib bakal generasi akan datang? kalau sekarang kita sering bermesej, bergayut siang malam, sweet sana sini, dating, anak anak kita juga akan lakukan hal yang sama. Bahkan lebih teruk dari itu." Siapa yang kita sayang, biar Allah jagakan dulu.
Kita sebagai anak, tunaikan tanggungjawab dulu berbakti pada mereka. sebab mereka, hanya ada kita. 
sebelum kita, diserahkan pada pasangan halal kita bila masanya tiba..." 

Friday, October 10, 2014

detele??

Bismillahirrahmanirrahim… Assalamualaikum w.b.t...
lama x update... sedikit busy... InsyaAllah menghampiri sem terakhir..
nothing to say... cuma tgh berfkir should i delete this blog or not.. hurm.. ntahlah... tgok lah cmne nanti... :) that all from me..

Friday, March 7, 2014

Tak Mampu Nak Kata Apa..

Bismillahirrahmanirrahim… Assalamualaikum w.b.t...



[KISAH BENAR]

Dulu masa sy mula mula pakai tudung labuh..
Ramai yg panggil sy ’ustazah’..
Sy tau, diorang perli sy.....
Sbb sy bkn budak umo setahun..
Yang tak tau beza mana satu perli, mana satu puji, dan mana satu keji..

Tapi sy senyum je..
Dalam hati, aminkan jelah ape yg mereka kata tu..
’Ustazah’ bkn panggilan yg tak baik kan..
Kot kot lah, lekat jadi ustazah kan..
Siapa tau..

Pura pura alim takyah cerita..
Mmg banyak yg kata..
Sbb diorang ingt sy nie sempurna..
Padahal, banyak jahil dari tahu nya..
Atau mungkin diorang lupa..
Yang sy nie manusia pendosa..

Itu baru cerita tudung labuh..
Belum cerita purdah lagi..
Agaknya, kalau sy pakai purdah..
Diorang panggil sy ninja kot..
Mcm kawan kawan niqabis sy yg lain..

Terpulang lah, nk fikir ape pun..
Bertudung labuh, bkn sbb sy layak digelar ustazah..
Bertudung labuh, bkn sbb sy alim bab agama..
Bertudung labuh, bkn sbb sy seorang hafizah..
Tapi sbb sy sedar tentang hakikat menutup aurat yg dituntut dalam Islam..

Jangan menilai tahap ilmu, iman dan amal seseorang berdasarkan pakaian..
Sbb yg membezakan kita cuma taqwa.
Sekian.. Wassalam..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...