Tuesday, October 12, 2010

Kenapa Mesti Pulau Memulau!

Asalamualaikum...Apa kabar Habibillah rohimakumullah... bagaimana suasana Hati dan Iman hari ini...
Semoga Allah senantiasa Memberkahi dan Merahmati kita dan membantu kita untuk bisa selalu Istiqomah di jalan-NYA ini, Insya Allah...
Insya Allah Allahuma Amiin..
kenapa mesti berlaku pulau memulau... meh kita fahami apa Hukum pulau memulau sesama Islam...smoga dpt djadikan pedoman dan peringatan sesama kita...InsyaAllah....

Islam merupakan agama berbaik2. Tiada satupun dalam Islam menyuruh kita bermusuh2an melainkan dalam keadaan tertentu. dalam dunia sekarang, pelbagai karenah kita lihat dalam hubungan manusia sesama manusia. Gaduh di sana sini. Tak bertegur sapa terutama sesama Islam. Oleh yang demikian, saya nak ambil kesempatan ini untuk membawa beberapa hadis yang berkaitan dengannya. Semoga kita mengetahui dan mengelakkan sebarang yang Allah benci. Seluruh umat Islam harus bersatu dan bergerak dalam barisan yang sama. Umat Islam mesti mempunyai satu nada yakni nada yang Allah dan Rasulullah telah ajarkan kepada kita.

Bukankah Nabi SAW telah mengajarkan kita untuk hidup saling berganding bahu dan tolong menolong terutama sesama Islam. Perpaduan umat Islam haruslah kita pelihara.

Oleh yang demikian hendaklah jauhi dr persengketaan sesama manusia. Kerana telah sepakat jumhur ulama mengatakan haram hukumnya bagi seseorang muslim itu tidak menegur sapa di antara satu yang lain bersandarkan beberapa hadis shahih. Di antaranya;

Rasulullah SAW bersabda:

Tidak dihalalkan seorang muslim memulau sesama muslim lebih dr 3 mlm, maka siapa yang memulau lebih dr 3 mlm, lalu mati masuk kedalam api neraka. Hadis riwayat Attirmidzi, al-hakim

Nabi SAW juga bersabda:

Tidak dihalalkan bagi seorang muslim memulau saudaranya lebih dr 3 mlm, sehingga bila bertemu masing-masing memalingkan muka, dan yang terbaik di antara keduanya ialah yang mendahului memberi salam. Hadis riwayat Bukhari, Muslim.

Mengambil faham dari hadis di atas, ulama telah sepakat mengatakan memberi salam itu penghapus dosa pemulauan.

dalam hadis yang lain pula Rasulullah SAW bersabda:

Terbuka pintu syurga pada tiap hari isnin dan khamis, maka Allah berkenan pada hari itu mengampunkan tiap org yang tidak mempersekutukan Allah dengan sesuatu apapun, kecuali pada org yang masih be sengketa antaranya dengan saudaranya, maka dikatakan Allah pada malaikat, Tangguhkan kedua org itu sehingga berdamai, tangguhkan kedua org itu sehinga berdamai, tangguhkan kedua org itu sehinga berdamai.

Didalam hadis di atas Nabi Muhammad SAW bersabda bahawa Allah telah befirman dengan mengulangi ayat Tangguhkan kedua org itu sehingga berdamai sebyk 3 kali. Disitu Allah ingin menekankan kepada hambanya bahwa Allah amat memurkai org Islam yang tidak bertegur sapa di antara satu dan lain.

Walaupun demikian sekiranya, salah seorang telah mengambil langkah untuk memberi salam ataupun memohon maaf sedangkan pihak yang lain tidak ingin menerima salamnya, maka teampunlah org yang memberi salam tetapi bagi org yang menolakknya kekallah dalam kesesatan dan hasutan syaitan. Nauzubillah.

Wassalam..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...